Lufttorkade charkuterier har länge dominerats av importerade produkter – det vill Jakobsdals Charkuteri i Göteborg nu ändra på.

Lufttorkade charkuterier har länge dominerats av importerade produkter – det vill Jakobsdals Charkuteri i Göteborg nu ändra på.
Det danska teknologiska institutet DMRI presenterade under mässan IFFA i Frankfurt nästa generation av visionsystem som tagits fram med hjälp av artificiell intelligens (AI).
Med det nya visionsystemet kan mycket små föroreningar på slaktkroppar identifieras. Niels T. Madsen är affärsområdeschef på danska DMRI.
De nya visionssystemen integrerar artificiell intelligens med högprecisionskamerateknik och är specifikt utvecklade för att möta livsmedelsindustrins ökande krav på dokumentation och livsmedelssäkerhet.
– När det gäller både gris- och nötproduktion så sitter det fyra torn inne på slaktlinjen som alla är försedda med kameror. Med hjälp av bilderna kan vi sedan analysera om det finns några föroreningar på slaktkropparna, operatören kan sedan ta bort dessa med hjälp av kniv eller ångsug. Systemet identifierar även mycket små föroreningar som ofta missas idag och det hade inte varit möjligt att utveckla systemet så snabbt och så bra utan AI, förklarar Niels T. Madsen, affärsområdeschef på DMRI, från institutets monter på IFFA.
DMRI presenterade också ett AI-drivet system för kvalitetskontrollen i styckningen som bland annat gör det möjligt att beräkna utbytet genom att mäta hela produktflödet istället för att bara ta stickprov. Samtidigt tar systemet fram värdefulla data för optimering av produktionsflödet, minskar på styckningsfelen och felaktig produktdirigering.
– Ett särskilt innovativt element är vår nya höghastighetskamera för skivkontroll, som kan integreras i befintliga produktionslinjer. Systemet analyserar upp till 2 000 bilder per minut och kan omedelbart identifiera avvikelser i varje skivas kvalitet, till exempel i form av främmande föremål. Företagen kan på så vis reagera på kvalitetsavvikelser i realtid och därmed minimera avfall och optimera råvaruutnyttjandet, säger Niels T. Madsen.
Läs mer om IFFA-mässan i Frankfurt i nästa nummer av Kött & Chark, utkommer 5 juni.
Svenskarna äter kött och tycker att det är bra för hälsan, men de oroar sig för att det inte kommer att räcka. Det visar Svenskt Kötts senaste konsumentundersökning, genomförd av Novus.
Nästan alla svenskar (94 procent) tycker det är viktigt med en stark svensk livsmedelsförsörjning, men två av tre (65 procent) tvivlar på att vårt land kan klara sig vid en eventuell kris.
Eva Rülf.
Fortsätt läsa ”ICA krissatsar på kött och chark ”Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, presenterar en ny varumärkesidentitet.
Ann-Louise Ingvarson, vd på Sigill Kvalitetssystem.
Fortsätt läsa ”Sigill får ny identitet”Den 23-25 maj är det åter dags för Svenska Mästerskapet i Grill och BBQ, den här gången på Stora torget i Karlstad. Daniel ”Dagge” Waldenström, marknadsansvarig för WBQA Sweden, vilka förväntningar har du på årets SM?
Daniel Waldenström.
Fortsätt läsa ”Vem tar hem SM i Grill och BBQ?”För andra året i rad rankas AG som en av de tio bästa köttrestaurangerna i världen.
Den 3 – 8 maj är det åter dags för köttindustrins världsledande mässa, IFFA i Frankfurt. Hållbarhet, automation och artificiell intelligens (AI) är några av de områden som står i fokus.
I samband med årets grillsäsong eldar Coop igång en tävling på Instagram för att utse landets bästa matkreatör vid gallret.
Programledare för Grillduellen är Kaeli Abdi. Matkreatörerna Gabriel Jonsson och Filip Poon utgör tillsammans med Coops Sara Begner juryn.
– Grillduellen blir en folklig duell mellan landets bästa amatörkockar. Vi hoppas på ett brett deltagande med olika bakgrunder, åldrar och intressenivåer, säger jurymedlemmen och Coops matkreatör Sara Begner.
Tävlingen börjar vecka 19 och avslutas vecka 26, där en öppen ansökan inleder. Efter den första deltävlingen väljs sju tävlande ut, dessa kommer från vecka 20 att utgöra de officiella deltagarna i tävlingen. Slutvinnaren kommer bland annat att få spela in innehåll i Coops matstudio, dela sina recept i Coops receptbank på coop.se och synas i Coops sociala medier.
Under sex deltävlingar får deltagarna sedan möjlighet att skapa kreativa recept med produkter från några utvalda leverantörer. Till varje deltävling finns ett tema kopplad till en utvald leverantör, som sätter ramarna för recepten.
Juryn som bedömer recepten består av en rutinerad skara personer inom matlagning.
– Allt fler svenskar ser glädjande nog matlagning som en hobby, där man gärna experimenterar med nya recept. Nyfikenheten på nya smaker och matkulturer blir extra spännande att se hur det tar sin form i en grilltävling där vi kommer testa deltagarna i allt från såser och marinader till grilltekniker, säger Sara Begner.
För varje deltävling minskar antal deltagare med en tills det bara återstår två finalister, dessa båda möter sedan varandra i en final vecka 26 som filmas och publiceras på Coops Instagram-sida.
Koncernen Danish Crown går igenom ett stort förändringsarbete för närvarande. Hela verksamheten styckas nu upp i tre olika delar.
Niels Duedahl, koncernchef vid Danish Crown.
Fortsätt läsa ”Danish Crown styckas upp”